top of page

1.1 De docent is een lerende en innoverende professional

1.1.1 De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs.

​

Op de websites Kennisnet en Onderwijs van morgen kun je informatie vinden over ICT in het onderwijs.

​

​

​

Er zijn veel Duitse websites waar je online bijvoorbeeld grammatica kunt oefenen, daarnaast kun je als docent met je digitale leergang oefeningen klaarzetten voor leerlingen. Het voordeel van het zelf klaarzetten van digitale oefeningen is dat je inzicht hebt in de resultaten van de leerlingen en hierop kunt inspelen door bijvoorbeeld basis-, herhalings- of verrijkingsopgaven te geven.

Een aantal van dit soort websites zijn:

​

​

​

Het mooie van deze websites is dat de opgaven per niveau zijn aangegeven, bijvoorbeeld A1, A2. 

​

Een Nederlandse website die ik veel gebruik is Duits.de, dit is de digischool voor Duits. Naast uitleg, overzichten en filmpjes kunnen de leerlingen oefenen. 

​

​

​

De website Wikiwijs bevat lesmateriaal, maar daarnaast kun je ook zelf lesmateriaal of een complete les digitaal klaarzetten voor je klas.

​

​

​

1.1.2 De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs.

​

Regelmatig zet ik ICT-middelen, zoals Kahoot en Socrative in. Het spelelement bij Kahoot verhoogt de betrokkenheid van de leerlingen. Leerlingen worden fanatiek, ze willen graag winnen. Tussen de vragen door benut ik de mogelijkheid om nog vragen te stellen of extra uitleg te geven. Ook dan prikkel ik de leerlingen. Zoals in het voorbeeld is te zien, gebruik ik Kahoot voor verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld het voorbereiden op de toets, het leren van woordjes of als check of de leerdoelen zijn gehaald ten aanzien van een nieuw onderwerp. Met Kahoot kun je ook inzendingen van anderen gebruiken en aanpassen.

​

Socrative kan ingezet worden als spel, als voorbereiding op een toets of om te checken of de leerling de leerdoelen heeft behaald (formatief toetsen). Tijdens het maken kun je zien welke vragen extra aandacht of uitleg verdienen. Wanneer je Socrative als voorbereiding op een toets inzet, kun je met de leerlingen de meest gemaakte fouten bespreken. Het is nog beter om de leerlingen de foute antwoorden zelf te laten opzoeken. Wanneer zij er niet uitkomen kun je deze antwoorden in de klas bespreken, dit in het kader van leren leren en autonomie.

​

Hieronder een paar voorbeelden van mijn gebruik van deze websites.

Kahoot

Socrative

© 2018 by Helena Beckers. Proudly created with Wix.com

fotos voor ict portfolio_edited_edited.p
fotos voor ict portfolio_edited_edited.p
fotos voor ict portfolio_edited_edited.p
99 Luftballons - Nena
00:00 / 00:00
bottom of page