
4.3 Arrangeren van digitaal leermateriaal
4.3.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.
​
Met behulp van Wikiwijs heb ik een leerarrangement gemaakt om aan te tonen dat ik digitaal leermateriaal kan maken.
​
​
​
Daarnaast gebruik ik veel lesmateriaal van Duitse websites zie ook punt 3.3.3. Ik gebruik in de les bijvoorbeeld fimpjes met opdrachten (tijdens en na het kijken) en langzaam gesproken nieuwsuitzendingen en digitaal oefenen.
​
​
​
​
​
​
In punt 1.4.1 heb ik ook aangegeven dat ik veel lesideeën haal van Facebook en Pinterest. Wanneer ik leuke ideeën op Pinterest tegen kom zet ik deze in een Pinterest Board.
​
​
​
​
4.3.2 De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerenden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.
​
In ELO kun je materiaal klaarzetten om te kunnen differentiëren in de les. Ook de digitale leergang kun je hiervoor gebruiken. Zie ook punt 4.1.1.
​
​
Het klaarzetten van materiaal maakt het differentiëren makkelijker. Leerlingen die bepaalde onderdelen nog niet goed begrijpen, hiervoor kun je basis of herhalingsoefeningen klaarzetten en voor leerlingen die uitgedaagd moeten worden kun je verrijkingsoefeningen klaarzetten.
​
Je kunt in ELO onder andere filmpjes met uitleg zetten, daarnaast links die gekoppeld zijn aan oefenwebsites.
In punt 1.3.2 heb ik in de slideshow 'gedeeld materiaal in ELO' twee voorbeelden gezet van materiaal wat ik heb klaar gezet.
​
​
​
Tijdens toetsen wordt er rekening gehouden met leerlingen met dyslexie. De toetsen van deze leerlingen worden vergroot van A4 naar A3 formaat en de toets wordt geprint op geel papier. Daarnaast krijgen deze leerlingen meer tijd om de toets te maken.
​
​
​
4.3.3 De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.
​
Wanneer ik een PowerPoint of Prezi maak houd ik onder andere met de volgende punten rekening:
-
soort, grootte en duidelijk lettertype
-
geen drukke achtergrond
-
illustraties die passen bij het onderwerp
​
In onderstaande link een Prezi die ik heb gebruikt tijdens een presentatie op de NHL, hierin kun je zien dat ik rekening houd met beeldschermdidactiek.
​
​
​
Bij PowerPoint zorg ik er ook voor dat informtie rustig in beeld verschijnt. Daarnaast werk ik veel met kleuren, hierdoor leg ik het accent op belangrijke punten. Ik gebruik voor bepaalde zaken steeds dezelfde kleur.
​
​
​
​
Wanneer ik bijvoorbeeld antwoorden op het digibord laat zien, vraag ik de klas of het voor iedereen duidelijk leesbaar is. Is dit niet zo, dan laat ik de antwoorden in gedeelten zien.
​