
4.1 Het maken van didactische keuzes
4.1.1 De docent toont aan dat bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar zijn afgestemd.
​
Een voorbeeld van inzetten van ICT om leerdoelen te halen door middel van Kahoot. In onderstaand voorbeeld een lesopzet waarbij ik tijdens de les uitleg geef over de werkwoorden haben en sein. Voor de uitleg hebben de leerlingen al opgaven gemaakt om kennis te maken met deze werkwoorden en na de uitleg oefenen de leerlingen verder met deze werkwoorden en gaan ze aan de slag met andere opgaven.
Aan het eind van de les krijgen de leerlingen een Kahoot over haben en sein. Tijdens en na de Kahoot kunnen de leerlingen al opmaken of ze het leerdoel hebben behaald, namelijk 'die Verben haben und sein in der richtigen Form ergänzen'. Het leren van de werkwoorden wordt alsnog opgegeven als huiswerk en de volgende les kom ik hierop terug.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Zoals ook al in vorige paragrafen is aangegeven gebruik ik ook Socrative en Survio onder andere als voorbereiding op een toets.
​
​
4.1.2 De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.
​
ELO heb ik onder andere ingezet voor de mondelinge overhoring over het gebruik van Duitse standaardzinnen in de klas, het zogenoemde 'Deutsch in der Klasse'. Leerlingen kregen een aantal Nederlandse zinnen, die ze moesten vertalen in het Duits en daarna moesten inspreken. Ze werden beoordeeld op juistheid en uitspraak.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
4.1.3 De docent toont aan individuele leerprocessen en samenwerkend leren te kunnen aansturen en begeleiden met een effectieve inzet van ICT.
​
In de digitale leeromgeving van de leergang kun je opdrachten klaarzetten voor leerlingen, dit kan persoonlijk, maar ook per groep/klas.
Het voordeel van opdrachten klaarzetten per leerling is dat je op deze manier kunt differentiëren. Leerlingen die meer uitdaging nodig hebben krijgen verrijkingsstof, andere leerlingen herhalingsstof of basisstof.
​
Hieronder volgt een voorbeeld van een opdracht die in de digitale leeromgeving is klaargezet. De leerlingen krijgen zelf ook een overzicht hoe ze de opdracht hebben gemaakt in dit geval 83% goed en opmerking 'weiter so'.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​








Opdracht in ELO:
Mondelinge overhoring



