
3.1 Informatieve vaardigheden
3.1.1 De docent toont aan dat hij adequaat gebruik kan maken van zoekmachines en databases om zo digitaal (leer-) materiaal te ontsluiten.
​
Mijn meest gebruikte zoekmachine is Google.
Voor het maken van dossiers zoek ik vaak naar vakliteratuur via Scholar. Dit is een betrouwbare bron. Door middel van een eenvoudige zoekopdracht krijg je al veel resultaten.
Betrouwbare informatie vind ik door naar gerenomeerde websites te gaan, zoals Goethe instituut, Die Deutsche Welle, Schubert-Verlag.
​
Op de website van Levende Talen staat veel artikelen over onderwijs.
​
​
​
​
​
​
3.1.2 De docent toont aan dat hij sites kan beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en dat hij het belang hiervan kan overbrengen op zijn leerlingen.
​
Een instrument om websites op betrouwbaarheid te toetsen is Webdetective. Deze website is van de bibliotheek. Leerlingen kunnen aan de hand van Webdetective stapsgewijs andere websites beoordelen. Wanneer het van toepassing is ga ik zeker leerlingen hiernaar verwijzen.
​
Zoals ik in 3.1.1 heb genoemd zoek ik vaak informatie op gerenomeerde websites. Vaak staan op deze websites weer links naar andere websites.
​
​
​
​
​
3.1.3 De docent toont aan dat hij verantwoord kan omgaan met andermans (digitale) producten en op de hoogte is van de regels met betrekking tot plagiaat en plagiaatpreventie.
​
Tot nu toe heb ik alleen te maken gehad met APA-regels voor het schrijven van mijn dossier. Deze regels zijn onder andere te vinden op de website mijnNHL.
​
Tijdens het lesgeven heb ik nog geen werkstukken opgegeven, waarbij ik plagiaat-controle zou moeten uitvoeren.
​
Ik weet dat via ELO in Magister een plagiaat checker zit, maar deze heb ik nog niet gebruikt en ik heb me er dus ook nog niet in verdiept.
Op mijn nieuwe school ga ik uitzoeken of er een standaard plagiaat checker is en ga ik uitzoeken hoe ik deze moet gaan gebruiken.
Nu ik ook les ga geven aan klas 3 havo en 3 vwo lijkt me dit verstandig.
​
Wannneer ik meer informatie wil ten aanzien van dit onderwerp kan ik de website van Kennisnet raadplegen. Zij hebben een pdf bestand met informatie over auteursrecht en internet.
​
​
​