top of page

3.3 Mediawijsheid

3.3.1 De docent toont aan dat hij creatief, kritisch en bewust kan omgaan met actuele media

​

Ik ben actief op Facebook en heb een LinkedIn account, zie punt 1.4.1. Daarnaast heb ik Instagram.

Ik heb ik er bewust voor gekozen om geen foto van mezelf als profielfoto te kiezen.

​

​

​

Facebook en Instagram heb ik afgeschermd. Alleen familie en vrienden kunnen zien wat ik er op zet.

​

​

3.3.2 De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren.

​

Wanneer ik tijdens de pauzes door de gangen loop en een blik werp in de kantine, of leerlingen bij de deur sta op de wachten aan het begin van de les, zie je dat leerlingen helemaal gefocust zijn op hun mobiel. Leerlingen praten via de mobiel met elkaar en voordat de les begint moeten vlug nog allerlei berichten gelezen worden en berichten worden verstuurd.

​

In de lokalen hangen telefoonzakken met nummers. Leerlingen moeten daar hun telefoon in doen. Op ieder vakje staat een nummer. Iedere leerling heeft zijn eigen nummer. Gaat er een mobiel af, dan weet je van wie de telefoon is.

​

Tijdens mijn les mogen leerlingen alleen de telefoon gebruiken wanneer ik dat aangeef. Bijvoorbeeld voor Socrative, Kahoot of een andere spel. Muziek luisteren tijdens het maken van huiswerk mag niet, omdat dan het gevaar bestaat dat de leerlingen andere dingen op hun mobiel gaan doen.

​

​

3.3.3 De docent toont aan dat hij voor leerlingen geschikte en betrouwbare digitale leerbronnen kan selecteren, passend bij hun leeftijd, sociaalemotionele en morele ontwikkeling.

​

Tijdens mijn lessen maak ik veel gebruik van Duitse websites, zoals DW Learn German, Goethe Instituut en Duitsland Instituut. Deze websites hebben een groot aanbod voor jongeren, zoals langzaam gesproken nieuwsberichten, filmpjes met opdrachten, muziek, thema's enzovoort. Vaak wordt aangegeven voor welk niveau het aangeboden materiaal is.

​

Daarnaast staan er op youtube leuke series die passen bij de leeftijd van de leerlingen.

​

​

​

​

​

​

​

​

3.3.4 De docent toont aan dat hij leerlingen bewust kan maken van de meerwaarde en risico’s van internetgebruik.

​

Op de website Social Media Wijs staat een lesmethode Mediawijsheid-VO. Hiervoor is echter een licentie per docent nodig en moet er per leerling een bedrag betaald worden.

​

Op de website Mediawijsheid.nl staat heel veel informatie en filmpjes die je in de les kunt gebruiken om mogelijkheden en gevaren van internet voor leerlingen concreet te maken. 

​

​

​

Ik heb op internet gekeken naar het online ganzenbord spel op de website mediawijzer.net. Dit spel kan op het digibord getoond worden. Leerlingen zijn altijd in voor een spel en voor mijn tweede klassers lijkt het me zeer geschikt. Dit spel moet natuurlijk wel onderbouwd met materiaal van de website mediawijzer.nl.

​

​

​

​

​

3.3.5 De docent toont aan dat hij zich bewust is van online pestgedrag en bekend is met de geldende protocollen.

​

Op de website van het Dockinga College staat een pdf bestand met het anti-pestprotocol. Om pesten met leerling bespreekbaar te maken in de klas zou ik kiezen voor een of meerdere lessen over pesten. Tijdens deze les(sen) zou ik onder andere een aantal filmpjes laten zien over pesten en cyberpesten.

​

School biedt ook regelmatig informatie bijeenkomsten aan voor zowel leerlingen als ouders. 

​

​

​

​

​

3.3.6 De docent toont aan dat hij zijn leerlingen bewust om kan laten gaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren.

​

Het laten zien van veel materiaal op het digibord kan leerlingen stimuleren tot leren leren. 

​

Wanneer ik iets leuks vind op Facebook of internet toon ik dit op het digibord. Zie voor voorbeelden onderstaande slideshow.

​

Ook filmpjes van youtube met uitleg over een bepaald onderwerp laat ik zien en geef als tip 'Snap je een uitleg niet, kijk dan op youtube voor een filmpje over dit onderdeel'.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Voorbeelden van Facebook

voor gebruik in de les

© 2018 by Helena Beckers. Proudly created with Wix.com

fotos voor ict portfolio_edited_edited.p
fotos voor ict portfolio_edited_edited.p
fotos voor ict portfolio_edited_edited.p
99 Luftballons - Nena
00:00 / 00:00
bottom of page